Fruitvale station.

Igår såg ju jag en väldigt touching film som jag måste berätta kort om. Det är svårt att skriva utan att spoila för mycket. Men filmen heter iallafall fruitvale station och är baserat på en händelse som inträffade på tunnelbanestationen med det namnet på nyårsafton 2008/2009.

Ni kanske hört om det så det blev rätt uppmärksammat. Oscar Grant var en 22-årig snubbe med ett ganska stökigt förflutet som helt oprovocerat blev ihjälskjuten av en polis. Han var obeväpnad, icke påtänd och hade inga droger på sig. Oscar (känns jävligt dumt när jag skriver hans namn, som vi kände varann.. men aa det blir lättast så) hade som sagt levt rätt hårt, suttit inne, sålt braj och stökat runt men nu försökte han skärpa sig och levde relativt hederligt med sin flickvän och dotter.
På väg hem från ett nyårsfirande blev det bråk på tuben och Oscar hamnade i gruff med någon som han suttit inne med (antar jag, eller någon gammal gängmedlem eller så) och de knuffas lite. Dock inget våldsamt men polisen kallas till platsen - såklart det är ju USA där polisen ska vara hjältar hela tiden.
Nu känner jag att jag återberättar alltför detaljerat, typiskt. Men slutar i alla fall med att han blir ihjälskjuten. Polismannen som sköt honom sa i efterhand "jag blandade ihop elpistolen med den riktiga". Alltså? Det får inte ske. Hemskaste tyckte jag nästan var första scenen då man får se händelsen på riktigt! Så coolt (morbid jag är). Det var många som filmade händelsen så det är med en mobilkamera. Blev så verkligt då på nått sätt.
 
 
När jag googlade om filmen inatt så läste jag dock att ganska mycket är fiction, alltså Oscar framställs som lite väl helylle och som en perfekt pappa, älskad av alla och snäll mot varenda medmänniska han möter. Lite väl kanske, filmen är väldigt amerikaniserad liksom.
 
Så sorgligt och onödigt och jag blir bara så arg på personer som utnyttjar sin maktsituation. Extra sorgligt att Oscar faktiskt börjat ta tag i sitt liv och leva mindre "farligt".. DÅ dödas han. Av en polis. usch.. Polisen som sköt honom fick ett straff som är helt patetiskt, men han lever nog under ständiga dödshot fortfarande så han hade nog varit tryggare i fängelset i och för sig.
 
Summan av kardemumman: SE DEN!!
 
 
 
 
 
 
 
 


MALIN    •     •   http://malinkirstine.se

Låter som en riktigt bra film - den får jag ta och se!

Svar: det tycker jag verkligen! :)
Isa

Kajsa-Stina    •     •   http://www.anorexinojag.blogg.se

sv: Tack snälla du <3 Jag hoppas också att jag får en plats. För min egen skull. På sikt skulle det vara bra att få lära känna sig själv bättre o sin kropp. Att känna sig trygg o bekväm i den liksom. Helt otroligt vad man förändrats sen man blev sjuk. Tänkte ju inte alls i dessa banor innan jag blev sjuk såklart. Jag som trivdes SÅ bra i mig själv innan o nu är det upp o ner hela tiden i måendet liksom..

Åh vad mysigt! Vad har du för planer inför i morgon? Bor du långt i från din riktiga hemstad nu? :)
Kramar!

Jennie =)    •     •  

Älskar verklighetsbaserade (dokumentär-aktiga) filmer! =)
Men håller med... gillar inte så värst mkt polisenes jobb i USA, eller som du redan betonar... deras egna tro på MAKT-position och att de verkligen uttnyttjar den positionen till det yttersta/överdrivna många gånger!! :(

Malin    •     •   http://hallonte.blogg.se

Åh fy, som den filmnörd jag är så har jag givetvis redan sett filmen, men i helskotta så ont i magen jag fick av den. Jag ville mest bara hoppa in i rutan och slå den där dum-polisen hårt i huvudet. Usch!

Svar: eller hur. Dumma jävlar! blev så arg.
Isa


Kom ihåg mig?