NU BÖRJAR DET FAKTISKT GÅ FÖR LÅNGT...

De senaste dagarna har det varit så jävla mycket kroppshets och bantningsprat och fan vet allt.. även om det inte påverkar mig ur ett *ätstörningsperspektiv* (konstigt ändå? känns som jag borde vara en lättriggad person) så är det oroväckande. Det har varit pro-ana bloggar med thinspo som dykt upp i vår bloggspaning (inget blogg.se styr såklart, vem har ens den sortens blogg år 2017?), det har varit dataspel för barn där den som bantar mest vinner och det är dieter hit och dieter dit som alla vet inte funkar men som ändå ger så mycket klick. 
 
Kan inte alla bara förstå att en smalare/mer fit kropp inte får en att må bättre? Skulle så gärna vilja höra om någon som bantat, gått ner i vikt varaktigt, mått toppenbra och känt sig genuint lyckligare och mer nöjd med livet. Please send me an email. Det här med att vilja ändra sin kropp tror jag handlar om det där jäkla tankesättet alla människor verkar ha att vi tror "om jag bara gör si eller så så kommer allt bli bra". Det är sån skön tanke i stunden, får den själv jätteofta. Därav mitt flyktbeteende jag alltid haft..
 
Alla får såklart göra som de vill, om någon vill riskera att fucka upp sitt liv genom att börja mixtra med mat och förbud så gör det. Vissa kan hatera bantningskurer, stenhård träning och att leva på ett kaloriintag under svältgränsen. Vissa andra kan inte hantera det utan att utveckla en ätstörning. Att så många vågar utsätta sig för den risken är ett mysterium för mig och hade jag vetat när jag var 17 att jag hade den där känsligheten och beroendepersonligheten så hade jag never ever gett mig in på något sådant.
Det jag tycker är mest oroväckande och illa med allt detta är att det blir normaliserat att hata sin kropp och förbjuda sig vissa livsmedel för att förändra den. Ett osunt förhållande till mat blir glorifierat som något som kommer göra dig mycket, mycket lyckligare i framtiden. Önskar alla visste hur fel det är..
 
Tack för mig, det var det jag ville få sagt just nu!


Celine    •     •   http://celinelf.blogg.se/

Så himla bra och viktigt inlägg!

Clara, Bossbloggen    •     •   http://www.bossbloggen.se/

Hear, hear! Väl rutet. En av fördelarna med att inte ha kollegor är att slippa höra om folks dieter och bantningskurer varje lunchrast. Som det kan tära på tålamodet.

Svar: veeerkligen! Tröttsamt! Har du förresten reagerat på detta att man alltid måste motivera varför man äter/inte äter tex ur godisskålen?
Isa Bylund

Paula    •     •  

<3 helt rätt!! Man ska inte promota saker som gör andra sjuka!!

sara    •     •  

TACK

Ida Jansson    •     •   http://onlyonewaytogo.blogg.se/

Håller med dig! Är såå obeskrivligt trött på alla dieter, bantningstips och personer som glorifierar ätstörningar. Är så jävla hemskt att det är mer regel än undantag att kvinnor tycker illa om sina kroppar.

Paula    •     •   http://paulajacobsson.se

Usch kan inte annat än att hålla med, det är sådana problem med det där och ingen går säker. Stor kram till dig, du är jäkligt insiktsfull ❤️

Falling into selflove    •     •   http://www.fallingintoselflove.blogg.se

Håller med!! Är SÅ ofantligt trött på bantningshetsen i vårt samhälle. Många fattar nog inte hur extremt jävla olycklig man blir med en ätstörning. Hörde nånstans att 40% (kan det stämma?!??) av de som bantar får någon form av ätstörning. Så skönt att läsa såna här inlägg! Kram

Svar: Är det så?! Helt galet ju att det ändå är så OK att skriva om det i alla tidningar och överallt. Alltså, jag tycker ju inte man ska skydda människor från sånt prat heller (som jag skrivit massor om) men att det typ normaliseras att vilja gå ner i vikt och hata sin kropp. DET är fel. Kram fina du!
Isa Bylund

Emilia    •     •  

Vad ar fel med att vilja ga ner i vikt? Fattar inte. Men pa en "normalt" satt att gora det. Att modifiera vad och hur mycket du ater och trana. Manga manniskor inte hatar sina kroppar kanske, men ogillar sinna kroppar och det verkligen gor dem lyckligare att forandra sig... sjalvkansla har du hort om det?
Det finns skilnader mellan att ga ner i vikt pa "normalt" satt och hamna i en atstorning som resultat.

Svar: Alltså, vad är detta för rant? Du har uppenbarligen inte alls förstått vad jag skrev och vad jag menar. Läs igen och lägg inte in påhittade antaganden. Sen får du gärna korta ner för 35 frågor till kanske en eller två. Så kan du skriva ditt riktiga namn också. Tack på förhand!
Isa Bylund

Emilia    •     •  

ps. att vilja ga ner i vikt och att hata sin kropp at tva helt olika saker. Bara for att du hamnade i en atstorning betyder inte att alla som vill forendra sinna kroppar for det battre och gor det utan att hamna i en atstorning gor fel. Vad pratar du om Isa??
Och varfor inte "normalisera" att ga ner i vikt?? Vem ar den personen som bestammer vad ska normaliseras och vad ar normal? Jag har gatt ner i vikt och gjort det pa ett halsosamt satt, jag ser battre ut, jag AR LYCKLIGARE (!!!), mer nojd med migsjalv, och skams inte langre att vara naken eller pa stranden, jag har mer sjalvkansla, och DU vill saga att det ar fel? Herregud.

Du maste lara sig att inte ser varlden som svart och vit. Det finns en farg i mitten. Att vilja ga ner i vikt AR HELT NORMAL! *Men* det ar viktigt pa vilket satt du ska gora det!

Emilia    •     •  

Kan inte alla bara förstå att en smalare/mer fit kropp inte får en att må bättre?

Jag förstår inte vad du pratar om verkligen. Kan du forklara? Varfor och hur du hamnade i anorexi om du ocksa precis som alla andra onskade att ha smal och fit kropp? Vilken hyckleri! Jag ar i shock nu. Det finns inget fel med att vilja ha smal och fit kropp, det finns miljon manniskor som tranar dagligen, ater halsosamt for att se bra ut! Och du vet vad Isa, for att dom forandrade sina kroppar for det battre verkligen gjort dem lyckligare med dom sjalva! Dom inte hamnat i en atstorning, och snalla sluta DOMA andra manniskor for dom vill forendra sina kroppar, herregud! Inte alla hamnar i en atstorning! Du fattar ingenting och din upplevelse ar BARA DIN.

Emilia    •     •  

"Ett osunt förhållande till mat blir glorifierat som något som kommer göra dig mycket, mycket lyckligare i framtiden. Önskar alla visste hur fel det är.."

Ingen pratar om at osund forhallande till mat vill gora nagon mycket lyckligare, ingen tidning! Vad manniskor pratar om ar om du atar for mycket och du ar fet och missnojd med hur du ser ut, forandra vad du ater, ata mindre, don't eat junk food och trana! Ar det osunt forhallande? Det ar det inte!
Och personen som var fet, forandrade vad hon/han ater (borjade att atta halsosamt inte junk food) och borjade trana och pa det sattet gatt ner i vikt verkligen vill kanna sig batre, vara mer sjalvsaker, fattar du sklinader mellan pa vilket satt du gar ner i vikt? Fattar du att manniskor verkligen ar lyckligare OM dom gar ner i vikt pa halsosamt satt??

Emilia    •     •  

Forklara Isa den, for vad du skrev har ingenting med sunt fornuft att gora!

Svar: Det tycker jag! Då kanske vi har olika uppfattningar då om du tycker det är sunt förnuft med ex. pro-ana bloggar och att 90% av alla löpsedlar handlar om att gå ner i vikt och ge bilden av att livet blir bättre då. Och ja, jag vet att det kan bli bättre för många som har en ohälsosam övervikt/äter dåligt men jag tror nog de allra flesta förstod att det inte var de fallen jag syftade på.
Isa Bylund

Emilia    •     •  

Men om du sager Isa att det ar inte normalt att ga ner i vikt vad kan man saga? Det ar konstigt for dig att det normaliseras att ga ner i vikt. Kanske nasta gang forklara battre vad du menar.

Svar: fast va? anser du själv att det är NORMALT att gå ner i vikt om det inte behövs? isåfall kan vi ju agree to disagree. Kommer inte svara mer nu för denna diskussion leder ingen vart.
Isa Bylund

Emilia    •     •  

Sjalvklart om det INTE BEHOVS det ar inte "normalt", men anligt vem det inte behovs? Vem bestammer? Att hamna i anorexi ar en grej, att kunde inte se sig sjalv hur du ar, at vara sjuk, men at bara ga ner i vikt ner det verkligen behovs for att ha snygg kropp ar nagot anat, och gora det pa halsosamt satt, att forandra daliga mat vanor.

Men du inte formulerade det sa i din post. Du bara sa att ga ner i vikt ar inte normalt. So, jag reagerade.

Svar: Var i min text har jag skrivit att det inte är normalt att gå ner i vikt om man mår dåligt för sin övervikt. Snälla visa. Annars sluta skriv.
Isa Bylund

Lisa    •     •  

Jag har gatt ner 15 kg och jag verkligen mår bättre, mycket bättre, har mycket mer självkänsla och känner mig gladare!
Jag förstår inte ditt tänkesätt ... Vad menade du med "Kan inte alla bara förstå att en smalare/mer fit kropp inte får en att må bättre?"

Svar: Men snälla, du kan väl fatta att jag menade in general. Klart som fan att det alltid finns undantag men om man ska skriva om något ämne och tänka på ALLA tänkbara scenarion så blir det ett väldigt väldigt lång inlägg och väldigt jobbigt att läsa.
Isa Bylund

Emilia    •     •  

ps. svar pa vad du skrev "90% av alla löpsedlar handlar om att gå ner i vikt och ge bilden av att livet blir bättre då."

90% av alla lopsedlar med vikt minskning rad ar inte syftade at manniskor som ar verkligen fit och har smal kropp, dom bara ger rad till sanna manniskor som ar fett och vill vara smal, fit och snygg. Jag bara hotar denna post du skrev, so manga fel i den. SO manga!

Lisa    •     •  

Vadå undantag? När nagon är overvikt och inte har snygg kropp och går ner i vikt = den person mår battre och livet är battre! Löpsedlar pratar om människor som är overvikta och vill ha snygga kroppar inte om människor som om dom går ner i vikt vill hamna i anorexi! Jag förstod dig inte tydligen. ??
När du säger att livet inte bli bättre du menar för människor som redan hade snyyg och smal kropp men beslutade att gå ner i vikt även mer? Och hamnade i anorexi? Ja, då är det sant.

Men för människor som var tjocka och gått ner i vikt det stämmer inte, livet verkligen är battre när dom får snygga kroppar!
Kan ju förklara om vilken grupp du pratar om?


Kom ihåg mig?