8:e november

Happy humpday!
Är det någon som vet varför man kallar onsdag för humpday på engelska? Jag har ingen aning men tycker det låter glatt så säger det ändå, haha!
Idag har jag en full-rulle-dag framför mig. Först jobb på kontoret, sen jobbintervju som jag fan är lite nervös för (längesen jag var nervös. Blir ni det i vuxen ålder?) och sedan ska jag till psykologen. Mycket prata idag så jag lär vara rätt socialt utpumpad sedan. Perfekt för småfixande hemma senare i eftermiddag och få ladda på det sociala kontot inför imorgon ;) 
 
Jag har börjat fundera kring ifall jag är benskör. Tror fan det! Det skulle förklara varför jag får stressfrakturer i fötterna heeela tiden. Någon som har koll på ifall det går att undersöka utan att det kostar svinmycket? Och framförallt: kan man göra något åt det? Eller är jag körd för livet nu?
 
Nu ska jag ta tag i dagens roligheter! Ha en fin dag raringar, här är några bilder från min måndag. Glöm inte vara med i Caseapp-tävlingen heller!
 
 
Mötte upp Amanda efter jobbet för att hänga runt lite i Gamla stan. Det är verkligen mysigt, trots att det är så turistigt. Kanske det som gör det charmigt..
 Här var vi på jakt efter fotolocation. Fotograf som hon är så var det mycket krav för att klassas som perfekt plats.
Vi avslutade med fika. Mysigt ställe men nääe, inte ens det vägde upp att:
1. inte alls god dammsugare. 2. Gäster var tvungna att betala för toaletten. 3. De hade inget vatten framme och när jag bad om ett glas fick jag "mest krävande kunden ever"-blicken. Gillar inte den.
 
Puss mina stjärnor!
 
 


S    •     •  

Benskörhet tycker jag absolut du ska kolla upp. Låg vikt och utebliven mens är riskfaktorer så borde inte vara svårt att få remiss för undersökning. Då blir det gratis/billigt och det är en smärtfri undersökning. Finns mediciner man kan ta vid konstaterad benskörhet, ibland vill de inte sätta in det om man är ung men då kan du ju åtminstone satsa på tillräckligt med kalcium och d-vitamin och förebygga frakturer mer.

Svar: åh tack för svar! uppmuntrande ju, både gratis OCH botmedel ;) Är som sagt pretty sure jag är det, hur skulle jag kunnat komma undan med min livsstil liksmom?! Tack för råd <3
Isa Bylund

Ida    •     •   http://onlyonewaytogo.blogg.se

Jag har osteoporos (benskörhet) och haft i måååånga år. Har du aldrig kollat upp det Isa? Med tanke på din bakgrund så borde läkarna gjort det för längesedan. Men be om en remiss för bentäthetsmätning. Det kostar inget (inte för mig iaf). Går snabbt. Är som en röntgen typ.
Man kan få äta kalktabletter och det finns även de som får medicin. Jag ska eventuellt börja med medicin mot min benskörhet. Man får då piller eller sprutor. Tycker du borde kolla upp detta!
Har man varit underviktig länge och inte har/haft mens så är risken stor. Det är östrogenet som stärker skelettet och när östrogenet minskar/försvinner (som vid klimakteriet eller när man är underviktig och mensen försvinner) så ökar risken för benskörhet. Får man tillbaka sin mens så är det mycket positivt för skelettet. Det hänger alltså ihop med östrogenet. Därför många äldre lätt bryter sig, för de är bensköra pga klimakteriet.
Det man kan göra själv är att nå en sund vikt, få tillbaka sin mens, belasta skelettet (typ promenader vilket du redan gör) och se till att få i dig kalkrik kost och d-vitaminer. Ät mycket ost, mjölk, yoghurt mm.

Svar: Tack för utförligt svar Ida, så fint att du engagerar dig. Jag har det garanterat med tanke på min historik liksom, stackars kropp :( Ska kolla upp detta! kram!
Isa Bylund

Ajli Müller    •     •   http://ajlimuller.blogg.se/

Det där låter som ett rätt ocharmigt café, eller hade ni bara otur... att betala för toaletten trots att man är en betalande gäst är fan inte okej. Se, nu blev jag helt arg igen!!

Vad är stressfrakturer? :D

Svar: Men jag då, kände mig som värsta argkärringen som ba "jag är GÄST!?? Måste man betala ändå?" och snörpte på munnen ;)Det är små benbrott i fötterna som uppstår av sig själv, utan slag eller fall eller så alltså.
Isa Bylund

Ajli Müller    •     •   http://ajlimuller.blogg.se/

Okej, fel smiley, hahaha! Sorry!


Kom ihåg mig?