Fem lärdomar från min terapi!

Hej finisar!
Jag har gått länge hos min psykolog nu. Vem kunde ana det när jag började förra sommaren? Tror till och med  jag sa då att jag planerade att gå på typ fem samtal (rätt dyrt med privat ni vet) och sedan skulle jag fått alla verktyg jag behöver.. fastnade visst lite längre än så.
När jag ser tillbaka nu så har jag fått ut SÅ JÄVLA MYCKET av de där timmarna. Fattar knappt, jag har lärt mig så mycket om mig själv, varför jag känner som jag gör och varför jag mår som jag mår i vissa situationer. Tänkte jag skulle försöka skriva ner och dela med mig av det viktigaste..
 
 
Sluta lägga värderingar i allt.
- Jag behöver inte sätta stämpel som snyggt, fult, tråkigt, konstigt, pinsamt etc på allt jag ser och hör av andra. Det leder bara till att jag värderar allt kring mig själv också och det mår jag inte bra av.
 
Inse att alla inte kommer gilla dig/det du gör.
- Och att det är okej! Den här kommer jag nog aldrig acceptera helt, hehe. Men jag försöker jobba på det. Vet att det är så men får fortfarande en klump i magen av tanken att någon skulle säga "hen gillar inte dig så mycket..".
 
Det är skillnad på att TRO något och att VETA.
- Älta inte det du bara tror om något. Det finns 100 olika scenarion till att en viss situation uppstår. Alla dessa behöver faktiskt inte ha med dig att göra, du är inte jordens mittpunkt.
 
Försök inte tränga bort jobbiga känslor.
- Märker att jag ofta gör det. Om jag tänker på något jag skäms över så sätter jag typ händerna för ansiktet och ba "uuuuh nej vad hemskt. Hatar mig själv, pinsam människa". Istället ska jag tänka "okej, jag känner skam kring XX. Det är okej, alla människor känner det ibland. Går inte att göra något nu utan acceptera att det hänt och låt livet gå vidare nu".
 
Känn efter VAD det är för känsla du har. Och varför.
- Har alltid sprungit ifrån mina känslor och gjort allt för att slippa tänka och känna dem. Nu försöker jag stanna upp, känna efter och sätta namn på känslan och även fundera på vad den kommer ifrån. Har gjort en känslodagbok och även skrivit ner mina känslotriggers. Dvs händelser som utlöser många (jobbiga) känslor. Vet ni vilken min vanligaste är? Att känna mig avvisad och/eller ignorerad. Ser hur fånigt det låter med känslodagbok men det är bra. Lovar! 
 
Jag hoppas SÅ mycket att det jag lärt mig någon gång ska kunna hjälpa er också. Det är mitt mål. Kärlek från mig!


Celine    •     •   http://celinelf.blogg.se/

Det här är ett inlägg som jag tror alla behöver läsa! Så viktigt!

Svar: Puss fina <3
Isa Bylund

Ida Jansson    •     •   http://onlyonewaytogo.blogg.se/

Så himla bra att du skriver om detta. Är lärorikt för alla! Nåt man behöver jobba på hela tiden tror jag. Påminna sig själv liksom. Du har kommit långt och kommer komma längre ❤

Svar: Tack fina Ida, hoppas verkligen någon kan få sig en tankeställare. Vill ju dela det som fått mig att må bättre liksom :)
Isa Bylund

Hemma Hos Felicia    •     •   http://feliciahblogg.webblogg.se/

Så himla bra punkter, verkligen något jag behöver fokusera på !! <3

Svar: Ta åt dig!! Hoppas det kan hjälpa <3
Isa Bylund

MALINDENISE    •     •   http://devote.se/malindenise

Inspirerande inlägg och bra att du delar med dig, detta är något fler borde jobba på.

Svar: Tack! Ja jag hoppas det kan *nå ut* och kanske kanske hjälpa någon därute!
Isa Bylund

Rebecka Lindström    •     •   http://rebeckalindstrom.se/

Åå, vad mycket kloka ord! Tog åt mig massor av det du skrev!
Kram <3

Svar: Tack snälla! Blir SÅ glad att du säger så <3
Isa Bylund

Camilla Å    •     •   http://camillajill.se/

Fan vad intressant. Alla borde gå till en psykolog och lära känna sina känslor bättre.

Svar: Eller hur! Borde vara obligatoriskt i skolan med psykologsamtal 1ggr/månad eller så!
Isa Bylund

Jordan Boekholt    •     •   http://studentoverlevnad.blogg.se/

Jag vet inte hur vanligt det är att tränga bort ens känslor. Nu har jag gått ett tag som försökskanin för en av mina vänner som håller på utbilda sig inom KBT terapi. Precis som du säger! Det har varit en otroligt nyttig resa hittills med att upptäcka orsakerna bakom att jag inte vill komma i kontakt med vissa känslor. Jag var överhuvidtaget inte medveten om att jag gjorde det. Hur kommer det sig att du insåg att du behövde gå i terapi...? Tack så mycket för din inlägg, känner mig mindre ensam angående känslovärlden.

Svar: Vad fint att höra att du börjat och dessutom insett att det hjälper! Tror många skulle må bra av terapi men att de inte vet det själva och därför går runt och mår sämre än de skulle behöva. Blir verkligen glad (fel ord kanske men du fattar) att du uppskattade mitt inlägg. Har skrivit rätt mycket i bloggen om liknande ämnen så läs vidare om du känner att du vill ha mer om den varan. Kram!
Isa Bylund


Kom ihåg mig?