I DEN HÄR VÄRLDEN FRÅN MAN INTE VARA ANNORLUNDA.

 
Tror jag nämnde för ett tag sedan att jag sett en ny serie: River. För er som missat den - se den! Det är Stellan Skarsgård i huvudrollen och jag printade bilden ovanför för jag blev så jävla berörd av den scenen. Bara se så ledsen han ser ut, vill gråta igen. 
En kort recap: han är polis, svinduktig på sitt jobb och löser nästan alla fall, dock är han lite knäpp. Sedan han var liten har han sett och pratat med döda personer. Inte på ett "jag talar med andar"-sätt utan han vet att det är hallucinationer men ändå kan han inte låta bli att prata med dem, oftast i någon form av bråk då han är så less på att de förstör hans liv. Han har inga vänner och är inte precis en social person utan snarare ensamvargen som är lite grinig mot alla. En sån polis som finns i typ alla kriminalserier.
 
I scenen ovan har han fått en hånande/pikande kommentar från en kollega när han tackade nej till att följa med på AW. När de andra skrattande drar vidare står han kvar där ensam på det mörka kontoret och säger något i stil med "jag är en riktigt bra polis och gör mitt jobb felfritt, men det är ingenting värt om man inte kan småprata vid kaffemaskinen, följa med och dricka öl eller har massor av vänner." Och sedan den meningen i bilden däruppe.
Jag tycker det var så jävla spot on hur det ser ut idag.
 
Det känns som det inte spelar någon roll hur snäll man är om man inte är tillräckligt cool. Det spelar ingen roll om du är grym på något, du får inte jobbet om du är oattraktiv (alla är fina på sitt sätt och blablaba men nä, det finns ändå en norm för utseende).
Nu kanske jag bara uttalar mig om en liten del av Sverige, men jag tycker det är så jävla ledsamt att man måste ha rätt yta, status, kontakter och prylar för att få göra det man vill. De som inte har det trillar liksom bort, även om de är minst lika kompetenta/fina personer som de andra.
 
Håller ni med om det här eller är det jag som är medie-stockholm-skadad?


Frugan E    •     •   http://frugan-e.se

Håller absolut med. Finns tyvärr rätt hårda normer för hur man ska se ut och vara för att duga. :/

Emma Fernhagen    •     •   http://nouw.com/emmafernhagen

Ska nog kolla på den serien, verkar intressant!

Bella    •     •   http://nouw.com/bellss

Håller med till viss del! Tycker absolut att utseende och även pengar, kontaktnät och sådant är avgörande. Tyvärr! Man har liksom mycket för att vara "den där". Dock tycker jag att sådant är mindre relevant ju längre ifrån storstaden man kommer. Liksom i byn jag kommer ifrån drog en utav skolans populäraste killar runt i en epa.. tänk om du hade kommit i den längs Stockholms vägar liksom?
Men i storstäder eller egentligen runt centrala platser generellt, så absolut!

Svar: Haha jo men absolut! I Karlstad är det knappt någon som ens har en Chanelväska liksom?! Och äter man ute så går man till Waynes, inte Riche ;)
Isa Bylund

Sara    •     •   http://devote.se/sara

Det går såklart itne att undvika att inse att det på många sätt (och rent generellt) är så som du säger och Stellan-karaktären också säger. Social kompetens och att liksom vara utåt, peppad, glad, minglig, ha tusentals vänner och kontakter och typ...vara LinkedIn-normativ är ju totalt avgörande för att lyckas inom många branscher. Vi skrev om social kompetens i skolan och blev verkligen helt chockade över hur många arbetsgivare som önskade personer som hade social kompetens, vilket är ett begrepp som många gånger ses som synonymt med extrovert och utåtriktad - vilket inte alls behöver stämma. Citatde är verkligen talande för det moderna samhället!!

Svar: Alltså det där med social kompetens är så jävla intressant! Det första jag tänker på när du säger det är just att vara pratsam, glad och härlig. Men är det verkligen enda sättet att ha social kompetens på? Är lite less på att det finns vissa personlighetsdrag som blivit mer "rätt" att vara, typ spontan, kvällsmänniska, alltid pepp på allting. Du verkar vara en väldigt bra person att diskutera sånt här med, haha! Låter som ditt plugg är intressant! <3
Isa Bylund

Anonym    •     •  

Åh jag har tänkt SÅ mycket i dessa banor. Känner verkligen igen mig i vad du skriver, är inte helt säker på att det är hela sanningen, men det ligger MYCKET i det. Framför allt handlar det om sociala normer känner jag, du kan se ut lite hur som helst om du bara har rätt jargong.. Jag kämpar verkligen med det här dagligen då jag har så himla svårt för att "spela en roll" vilket man förväntas göra så stor del av tiden. Jag vill liksom vara ärlig och mig själv i varje läge men det är typ helt omöjligt. To be continued.. Så himla intressant ämne! Josefin


Kom ihåg mig?