NÄR SKA DET RÄCKA MED ALLA DE HÄR KRAVEN?

Jag vet att det är så himla uttjatat och klyschigt att skriva ett inlägg om hur mycket krav det är på unga i dagens samhälle. Fast det är ju sant, jag tror antalet utbrända kommer öka läskigt snabbt framöver. Det värsta tycker jag är att många av de här "kraven" är så normaliserade att det inte är en fråga OM man ska göra vissa saker utan snarare HUR man ska göra det. Det är som en självklarhet att man ska göra/vara på ett visst sätt. 
 
 
Nu överdriver jag lite för att få fram min poäng, men såhär; människor idag ska vara snygga varje gång man går utanför dörren. Håret ska vara stylat och hyn ska vara perfekt highlightad och outfiten väldigt genomtänkt.
Alla ska finnas på sociala medier och vara uppdaterade. Bilder och inlägg ska dyka upp med lagom långt tidsintervall, flödet ska vara snyggt och följa ett visst stuk och det gäller att hänga med i svängarna med andras uppdateringar också, annars blir man stressad att missa något (jag iallafall?).
Vi ska göra mycket roliga saker men samtidigt hinna jobba så vi kan tjäna pengar så vi kan göra de här roliga sakerna. Jobbet man har ska också vara tillräckligt coolt för är det inte det så ska man nästan skämmas lite och behöva ursäkta man tagit ett sånt "skitjobb". 
Man bör inte säga nej till någon uppgift eller förfrågan man får från jobbet för säger man nej finns det alltid någon annan som jobbar lite hårdare, tar på sig lite fler uppgifter och kan ta ens plats.
 
 
Vi ska också prata regelbundet med alla vänner och familj. Gå på X antal sociala grejer varje månad, annars finns risken att inte blir bjuden igen. Eller rädslan för det iallafall. 
 
Det är också trevligt att gå ut och festa med jämna mellanrum för att visa att man är en rolig och härlig person som minsann kan släppa loss, även om man står på dansgolvet och helst bara vill gå hem och sova. Att vara hemma själv en fredagskväll är inte accepterat om man inte har en bra ursäkt, som sjuk eller jobbar dagen efter. För man förväntas faktiskt ta vara på aaaaalla lediga tillfällen och visa att man lever life out there.
 
När ska man ha tid för sig själv egentligen? Hur länge kommer vi klara att hålla det här tempot? Jag har flera i min närhet som jag ser är påväg att bryta ihop närsomhelst. Jag är väldigt tacksam att jag lärt mig mina begränsningar, lärt mig att inte tvinga mig till saker bara för att man "ska" det och att jag nu vågar sätta mitt eget mående först.
Jag kan säga nej till jobb om jag vet att det gör att jag tar steg tillbaka gällande min egen hälsa. Jag säger nej till så mycket sociala saker för att jag inte orkar med för mycket inbokat varje dag. De som tycker det är tråkigt och inte accepterar det får tycka det, jag har lagt för många år på att tvinga mig till saker som gör att jag mår dåligt.
 
För min del kommer många krav egentligen bara från mig själv, det är antagligen ingen annan som KRÄVER att jag ska göra allt det där jag skrev ovan, men jag tror dock krav innifrån är lika jobbiga och pressande som från andra, håller ni med om det?
 
Jag tycker det är viktigt att prata om sånt här. Jag tycker det är viktigt att det inte ses som svaghet att inte orka med ibland eller känna sig utmattad. Vet inte om ni känner igen det här eller är det något som jag inbillar mig?


Ida Jansson    •     •   http://onlyonewaytogo.blogg.se/

Nej du inbillar dig INTE! Antalet utbrända ökar och sjunker i åldrarna. Fler o fler går in i väggen redan under gymnasietiden pga alla krav och det höga tempot. Verkligen hemskt. De alldra flesta är dessutom kvinnor.
Jag lever inte efter de krav du radar upp men det beror ju på att jag är sjuk. Går oftast osminkad, har gamla kläder som inte är "inne" alls, sitter ensam varje kväll och helg, har inget speciellt tema på min instagram, tränar inte, tackar nej till saker pga energibrist. Jag har egna krav på mig själv som tar nog med energi. Behöver inte fler krav utifrån. Samhället är verkligen inte gjort för att kunna må bra. Bra att du gör det DU mår bra av ❤

Celine    •     •   http://celinelf.blogg.se/

Åh men jaaaa! Kan skriva under på detta inlägg! Så himla mycket stress och press på ungdomar i dagens samhälle! Det är så otroligt utmattande, ibland vill man bara ligga i sängen en vecka i sträck utan att röra på sig och det borde vara helt okej! Sjukt att man ska känna stress över något sådant :(

Svar: Ja men faktiskt rätt sjukt. Att det ska ses som så himla konstigt att vilja "bara vara". måste man visa upp ett sånt jävla life hela tiden? haha. Låt mig få vara tråkig ett tag va!
Isa Bylund

Anonym    •     •   http://frugan-e.se

Håller med. Nu är ju jag jämförelsevis gammal med mina 35+, men jag kan säga som så att jag är väldigt tacksam för att jag hade mina tonår och upp till 25 typ helt utan internet. Så otroligt mkt press som kommer därifrån och det fantastiska online livet man "måste" visa upp. Trist!

Alice    •     •  

Hur smart är du, Isa! Kan jag fråga dig en sak?
Vad tycker du om begreppet fåfänga? Jag ser att det är en biblisk term (moral). Det har aldrig varit klart för mig varför människor använder bibliska termer. Hur ser du detta koncept? Hur definierar du det? Det är en biblisk term. http://alltombibeln.se/bibliskordbok/ord_f.htm

Alla vill vara vackra, eftersom skönhet påverkar självförtroendet. Människor uppfattar sig själva genom sina kroppar.

Varför sådana här inlägg då där strävan efter skönhet kallas fåfänga? https://fashionforfiftyish.com/2017/10/19/jag-ar-en-fafang-farmor/

Om ord fåfänga är bara synonymt med strävan efter skönhet är det ordet 100 positivt! Eftersom strävan efter skönhet är en normal, positiv sak. Varför säger den här kvinna att det är negativt? Jag förstår inte. Varför försvarar han sig själv? Det här är ren biblisk moral där Bibeln inger skuld till människor där det inte är nödvändigt.


Kom ihåg mig?